Xantus szerint a szadomazo mindenki életében benne van

Forrás: index 2009-02-02 | [pdf]

Ollóval a fehérnemű felé

Szintén pozitív hangulatban, de bizonytalan tervekkel találtam meg Xantus Jánost is, aki Szily László kollégám Etetés című könyvéből forgatott remek, ugyanakkor szürreális elemekkel dúsított filmet. Kérdésemre, hogy saját speciális érdeklődése miatt került-e a szadomazo szál a történetbe, a rendező elmondta: valóban érdekli a téma. De nem azért, mert szeretné, ha valaki bőrruhában elfenekelné, hanem mert foglalkoztatja a fájdalom és a gyönyör furcsa, de szükségszerű kapcsolata. Amely szerinte hozzátartozik az emberi természethez, és minden emberi kapcsolathoz. Szerintem is.

Mindenesetre ollóval közelíteni egy női fehérneműhöz (hogy abból legyezőcsalit gyártson az ember) amúgy is erős szadomazo szimbólum, állította. A női bugyiból készült csali sztoriját a rendező egyébként évtizedekkel ezelőtt hallotta Jozef Króner színésztől, és örült, hogy a remek történetet beépítheti a filmjébe. Igaz, Szily László később elmondta neki, hogy klasszikus városi legendáról van szó, ami számtalan változatban létezik.

Firtattam azt is, hogyan jutott eszébe egy olyan szórakoztató, de nem éppen megfilmesítésért kiáltó könyvet választani, mint az Etetés. Aminek kapcsán megtudtam, hogy mindez véletlenül történt. Xantus ugyanis úgy emlékezett, a beadás előtt álló pályázatához valamilyen magyar művet kell választania, és mivel a nyakán volt a leadási határidő, hirtelen ötlettől vezéreltetve leemelte Szily könyvét a polcról.

Később kiderült ugyan, hogy választhatott volna bármilyen művet, de a rendező szerint ez pont jó volt így, mert inspirálóan hatnak rá a kényszerhelyzetek.

Xantus egyébként sikernek értékeli a film fogadtatását, amihez hozzájárult, hogy egyetlen hétvége alatt 60 ezren nézték meg a neten. Ezt a nézettséget moziban sosem érte volna el, jelentette ki büszkén. De így bevételt sem produkál, jegyeztem meg, amire a rendező annyit mondott, ez a film amúgy sem a pénzről szólt.